Martijn Franken en Michelle Soldaat jeugdige vrijwilligers gemeente Uden 2020

12 december 2020 8:45

Henk Vissers

FC de Rakt is een warme club met veel betrokkenheid van sponsoren, ouders en leden. Het is dan ook niet eens zo gek dat FC de Rakt diverse vrijwilligers heeft die het uiterste geven voor de club. Niet omdat ze een wit voetje willen halen, maar vooral omdat ze zich zo fijn binnen de club voelen en graag iets voor de club willen betekenen. FC de Rakt beloont deze inzet en betrokkenheid en attendeert de gemeente op de verdiensten van onze vrijwilligers. Daarom droeg voorzitter Erik Sanders dit jaar twee jeugdige vrijwilligers voor bij de gemeente Uden, Martijn Franken en Michelle Soldaat.

In recente jaren werden o.a.  Mike Wissekerke (2018), Harm van Kessel (2016), Jaap van de Rakt (2013) en Martijn Temming (2010) al jeugdvrijwilliger van het jaar in de gemeente Uden namens FC de Rakt. Wilma van Kessel-van de Ven, 'de moeder van FC de Rakt', ontving uit handen van wethouder Prinsen de vrijwilligerspenning in 2018 voor haar grote verdiensten voor de Udense sport (stichting schoolsport Uden) en FC de Rakt in het bijzonder. Jan van den Elzen en Jopie van Lanen gingen Wilma voor.

Dit jaar heeft FC de Rakt liefst twee jonge enthousiaste vrijwilligers aangedragen voor de nominatie jeugdige vrijwilliger gemeente Uden 2020. Op maandag 7 december 2020 werden Martijn Franken en Michelle Soldaat dan ook door de gemeente Uden in het zonnetje gezet! Martijn en Michelle waren zichtbaar blij met hun uitverkiezing en enorm vereerd met de waardering die de club hiermee in de twee enthousiastelingen toonde.

 

Martijn Franken

Martijn Franken is jarenlang actief geweest bij Udi’19 als keeper in de jeugd. Volgens sommige bronnen had hij talent in het doel. Via zijn maatje Tim Hindriks, destijds spelend in de JO17-1, kwam hij toch over naar FC de Rakt. Aanhoudende klachten zorgde echter voor een kortstondig optreden bij de club als keeper. Maar Franken bleef niet bij de pakken neer zitten en kwam door o.a. via Sil de Bruin toch in contact met de club via een scheidsrechterscursus en zo kwam hij in gesprek bij de club om senioren en vrouwen te gaan fluiten. Op zijn jeugdige leeftijd, zeventien jaar, kreeg hij het voor zijn kiezen maar gedurende de jaren ontpopte hij zich als een gewaardeerde clubscheidsrechter. Martijn is streng in zijn beslissingen en is niet vies van kaarten uitdelen, echter doet hij dit wel met een gevoel van rechtvaardigheid en consequent optreden. In een wedstrijd van het 5e tegen SCMH deelde hij vier gele en één direct rode kaart uit eerder dit seizoen; “Als het moet, dan moet het’’ zegt Franken.

quote_martijn.jpg

Samen met Erik Sanders, Frank de Bruijn, Max van der Staak en Henk Vissers vormt hij het scheidsrechters platform. Scheidsrechters worden door deze commissie aangesteld, krijgen ondersteuning en kunnen terecht met vragen. Ook wordt er nu en dan een activiteit georganiseerd. De jonge scheidsrechter vindt het belangrijk dat er een organisatie is voor scheidsrechters en zet zich al drie jaar in voor de commissie. Het platform rekruteert ook jonge talentvolle scheidsrechters zoals bijvoorbeeld Wes Bergmans die al twee seizoenen aan het fluiten is en inmiddels ook het grote veld betreedt als arbiter. Martijn vindt het prima om bij FC de Rakt te fluiten; “FC de Rakt is een gezellig club dus waarom zou ik elders of voor de bond gaan fluiten?” Kortom de komende jaren komen de senioren en vrouwen Martijn nog genoeg tegen op de velden!

 

martijn_franken.jpg IMG_8177.JPG

tekst gaat door onder de foto's

 

Michelle Soldaat

Michelle Soldaat is alweer drieënhalf jaar actief bij FC de Rakt als vrijwilligster, ze kwam in 2014 voetballen bij FC de Rakt, toen MO15-1, maar sinds drie jaar geleden voegde ze zich bij vaandelteam van de vrouwen. Drie jaar geleden wilde Soldaat wat meer doen. Ze begon met haar opleiding Speco Sportcommunicatie in Tilburg en wilde haar opleiding graag toepassen in de praktijk, ze besloot zich aan te sluiten bij de pr commissie van FC de Rakt. In het tweede jaar als lid van de commissie werd ze voorzitter. In de pr commissie is ze de vrouw van de creatieve ideeën. De content op social media zoals Facebook en Instagram pakte ze aan door het te activeren en in een nieuw jasje te gieten en vanaf dat moment is het aantal volgers enorm toegenomen. Zij doet dit ook het liefst voor een profclub, zo heeft Michelle al stagegelopen bij FC den Bosch en is nu op zoek naar een Eredivisieclub voor haar afstudeerstage, maar door corona is dit wat lastiger. Soldaat is bij bijna alle duels van FC de Rakt 1 aanwezig om de hoogtepunten live de leden via Instagram. Met onder meer filmpjes, foto’s en korte interviews met spelers en hoofdtrainer Eugene Marijnissen wordt ons 1e enorm belicht op social media. Samen met Rens van de Rakt zorgde ze hoogstpersoonlijk voor de inmiddels bekende “gifjes” van de spelers, op Instagram en Facebook. Deze worden elke ‘Matchday’ gedeeld, en ook elk doelpunt wordt gedeeld met een gifje van de maker.

quotes_michelle.jpg

Soldaat werkte tussen eind 2019 en begin februari dit jaar aan de nieuwe website. ''Tijdens mijn Minor Digital Marketing kwam ik in contact met ICT studenten, zij hebben me op weg geholpen met de juiste tools te zoeken voor het nieuwe uiterlijk van website van FC de Rakt. Het was een enorme klus, maar de website was echt aan vervanging toe’’ zegt ze. In een tijdsbestek van ongeveer een maand, en twee deadlines in een week (die van haar minor Digital Marketing en de website), waren er ook enkele slapeloze nachten bij het ontwikkelen van de site die vorig seizoen net na de winterstop werd gelanceerd. ‘’Zonder Hugo van Boxmeer was dit een onbegonnen klus geweest, hij kwam met structuur en een planning, iets wat in mijn hoofd goed werkt, maar ik zelf niet zo goed kan maken.’’ lacht Soldaat. De nieuwe website oogt met de moderne vormgeving professioneel en kan zich meten met de websites van grotere verenigingen. Praktische info is vooral voor bezoekende clubs makkelijk terug te vinden. Met het opzetten van de nieuwe website en het oppakken van de social media heeft de spits van Dames 1 een indrukwekkend portfolio opgebouwd voor de toekomst! ''Ik hoop om op deze manier ook andere (jonge)leden te stimuleren iets met hun studie achtergrond te doen binnen de club.'' Soldaat heeft nog grote ambities en sluit een rol in het bestuur (na haar studie) niet uit, we hopen haar daarom nog lang bij de club te treffen!

IMG_8173.JPG 

Delen

Lees meer over:
vrijwilliger

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!