Vertrouwenscommissie - FC de Rakt

Vertrouwenscommissie

Vertrouwenscontactpersoon FC de Rakt

 

Mijn naam is Dirk van der Leest. Ik ben lid bij FC de rakt en daarnaast vertrouwenscontactpersoon. Voetbalvereniging FC de Rakt streeft er naar  om een veilige, sociale en plezierige sportvereniging te zijn. Ik vind het fijn om me als vertrouwenscontactpersoon in te mogen zetten en op die manier bij te dragen aan een sportklimaat waar iedereen zich prettig voelt.

 

Een veilig sportklimaat! Doe je mee?

Voetballen is gezond en ook nog eens hartstikke leuk!

Vooral, als dit in een veilige omgeving gebeurt, waar kinderen mogen zijn wie ze zijn. Het gedrag van ouders, trainers en coaches is bepalend voor de sfeer binnen een vereniging. Opgroeien en sporten in een veilige omgeving gunnen we ieder kind. Plezier in het spel is een reden om te blijven sporten en bewegen. Hoe kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat we een veilige omgeving creëren op het veld en op de vereniging? Wat mogen we van elkaar verwachten? De vertrouwenscontactpersoon werkt samen met iedereen binnen de vereniging om veilig en vooral met veel plezier te kunnen voetballen.

 

Wat is een vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De vertrouwenscontactpersoon stimuleert het creëren van een veilige sportomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van pesten, bedreiging, discriminatie, seksuele intimidatie, of wat voor jou valt onder ongewenst, ongepast gedrag. Wat vaak wordt vergeten en vooral bijdraagt aan een veilige sportomgeving zijn positieve ouders. In plaats van joelende en roepende ouders aan de kant van het veld, zien we graag ouders die toekijken, toejuichen en daardoor kinderen het gevoel geven dat ze fijn en veilig kunnen spelen. Een veilige sportomgeving begint bij onszelf en we vragen iedereen om daaraan mee te werken. Binnen FC de Rakt is de VCP het eerste aanspreekpunt voor iedereen (denk aan: sporter, trainer, leider, ouder, toeschouwer, lid) binnen de vereniging die meent dat er sprake is van ongewenst, ongepast gedrag. De VCP (vertrouwenscontactpersoon) is onafhankelijk en geen bestuurslid. Het mooiste is natuurlijk dat je het zelf of samen met een lid of teamgenoot kunt oplossen, maar wat als dat niet zo is? Je weet niet wat je eraan zou kunnen doen? Blijf er niet mee rondlopen en wees ervan overtuigd dat: ‘je gevoel altijd gelijk heeft’, praat er (in vertrouwen) over en schakel mij in.

 

Ik wil graag de VCP (vertrouwenscontactpersoon) inschakelen, hoe werkt het:

  • Je neemt contact op, telefonisch, of per e-mail vertrouwenscommissie@fcderakt.nll
  • We maken zo snel als mogelijk een afspraak.
  • Luisterend naar je verhaal, gaan we samen bekijken wat voor je de beste oplossing is.

 

Altijd gaan we uit van jouw situatie en van wat jij belangrijk vindt. Jij mag aangeven waar je de afspraak wilt laten plaatsvinden. De informatie zal met niemand worden gedeeld, zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven en van op de hoogte bent. De VCP is niet inhoudelijk betrokken bij procedures, zij heeft een adviserende, doorverwijzende rol.

Als bestuur en VCP van FC de Rakt, vinden wij het belangrijk dat iedereen binnen de eigen vereniging zich betrokken voelt om er samen een sociaal veilige en plezierige sportomgeving van te maken. Veiligheid, preventie en plezier zal je daarom regelmatig terugvinden in: het clubnieuws, op de website, op een informatieavond. Graag wil ik een oproep doen aan iedereen die vanuit interesse of professie affiniteit heeft met en wil bijdragen aan een sociaal veilige en plezierige sportomgeving. In de vorm van een interessant, artikel, een praatje. Alle ideeën, aanvullingen of suggesties zijn welkom.

Stuur een e-mail naar: vertrouwenscommissie@fcderakt.nl

Gezamenlijke aanpak werkt beter dan afzonderlijke acties

Waar en wanneer te bereiken

Je kunt mij bereiken:

- per e-mail: vertrouwenscommissie@fcderakt.nl of

- telefonisch: 0614200526

Meldingen en advies kan naast melden bij de VCP ook op drie manieren via het meldpunt sport NOC*NSF van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00, zaterdag van 12.00 tot 16.00

 

  • 0900 – 202 55 90 (€0,10 per minuut)
  • anoniem, via de website: www.speakupfeedback.eu/web/vertrouwenspuntsport
  • Voor acute noodgevallen, vechtpartijen, bedreigingen, mishandelingen, andere vorm van geweld of agressie is een noodnummer 0800 – 22 99 555

 

Bestuur FC de Rakt

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!