Erik Sanders: 'Club staat er goed voor, maar ik heb wel zorgen'

21 mei 2021 15:45

Bart Kuijpers

FC de Rakt staat er na ruim een jaar coronacrisis goed voor. De financiën zijn op orde, het ledenaantal stabiel en met Rakkiebal werd er zelfs een nieuwe succesformule bedacht en uitgevoerd. Het stemt FC de Rakt-voorzitter Erik Sanders tot tevredenheid. Maar helemaal zonder zorgen is hij niet. De club draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers en de vraag is of die blijken te zijn afgehaakt als de crisis straks voorbij is.

Om bij het begin te beginnen: Hoe staat FC de Rakt ervoor?
"Financieel staan we er eigenlijk helemaal niet slecht voor. De gemiste kantine-inkomsten worden voor een groot deel gecompenseerd door de verschillende subsidieregelingen. Daarnaast hebben de KNVB en Gemeente kwijtscheldingen verleend. We hebben daarnaast nog het geluk dat onze sponsoren verbonden gebleven zijn en ook zijn er verrassenderwijs veel leden gebleven. Ik hoor van andere sportverenigingen dat ze echt met minder teams aan de competities beginnen als deze herstart worden, terwijl wij juist met een recordaantal van 11 seniorenteams (9 mannen, 2 vrouwen) de competitie willen starten. Daar ben ik echt heel trots op."

Het gaat dus goedkomen met de club?
"Ik ben nu geneigd om daar met 'ja' op te antwoorden. Ons imago is goed en we hebben trouwe leden en sponsoren. Maar we weten het pas zeker als over een tijdje alles weer normaal is.

Waar zitten je zorgen?
"Het allerbelangrijkste bij een club is de verbondenheid. Ik sta als voorzitter graag midden in de club. Met persoonlijk contact kun je het meest bereiken. Dat persoonlijke contact mis ik enorm en ik weet dat dit ook geldt voor andere leden. Het meeste zorgen maak ik mij om de vrijwilligers. Een deel staat te popelen om weer aan de slag te kunnen bij de club. Maar ik spreek ook mensen die hun leven nu anders ingericht hebben en het eigenlijk wel lekker vinden om in het weekend wat anders te doen. Een aantal daarvan zal niet terugkeren en dat zou de club voor problemen kunnen stellen, want wij hebben iedere vrijwilliger hard nodig."

Hoe is het om voorzitter te zijn van een club midden in een crisis?
"Ik voelde zeker in het begin, toen er heel veel onzekerheid was, de verantwoordelijkheid om de club er doorheen te slepen. Tegelijkertijd was het op werk ook een hectische periode (Erik werkt bij een medicijnenfabrikant), dus het waren voor mij persoonlijk hectische tijden. Inmiddels ben ik langer voorzitter van een club mét corona dan zonder corona. Gelukkig staan we er goed voor en nu senioren ook weer mogen trainen spreek ik ook weer meer mensen. Dat maakt het een stuk leuker. Ik zal de videovergaderingen, alhoewel die prima werkten, niet missen."

Is er al zicht op de voetbalagenda voor de komende periode?
"Dat is allemaal afhankelijk van het stappenplan, dus ik ben terughoudend. Momenteel is het voor iedereen mogelijk om te trainen (waarbij iedereen van 27 jaar en ouder 1,5 meter afstand moet houden) en daar gaan we mee door. Zodra het kan zullen we ook onderlinge partijtjes gaan organiseren en als het mag ook oefenwedstrijden met teams van andere verenigingen. Nu de KNVB de regiocup heeft afgeblazen hebben we al contacten met andere verenigingen gelegd, zodat we binnen no-time een oefenprogramma in elkaar kunnen draaien. En, voor de verbondenheid ook niet onbelangrijk, ons terras mag nu ook weer open en daar zullen we binnenkort mee starten."

Is het denkbaar dat leden bij De Rakt naar wedstrijden van Oranje op het EK kunnen kijken?
"We hebben al te vaak goede plannen moeten afblazen omdat het beleid veranderd werd en dat werkt voor iedereen demotiverend, dus ik ben heel terughoudend. Als je het me nu vraagt dan denk ik dat het geen reële optie is, zeker gezien het verbod op videoschermen en entertainment op de terrassen. Sowieso is het overheidsbeleid te onvoorspelbaar én soms ook lastig te begrijpen. Zo moeten wij nu aan dezelfde regels voldoen als de normale horeca: zo geldt er een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.

Staan er op bestuurlijk niveau nog dingen te gebeuren?
"Vorig jaar januari zijn we gestart met een plan om het bestuur en de commissies nauwer laten samenwerken. Beide functioneren goed, maar met reguliere overleggen tussen de commissievoorzitters en het bestuur wilden we de volgende stap maken. Online zijn we daar mee gestart, maar je merkt dat via zoommeetings er toch echt minder ruimte is voor creativiteit en brainstormen. Deze vorm van samenwerken pakken we in versterkte vorm weer op als het straks weer kan. Dat geldt ook voor het overleg met de coaches en de leiders. We kijken continu naar de structuur van de club en proberen die telkens te verbeteren. We willen blijvend investeren in onze vrijwilligers, zodat echt iedereen zich gewaardeerd lid voelt van onze club."

De leden hebben de club in moeilijke tijden niet in de steek gelaten. Kan de club ook iets voor ze terugdoen mocht het nodig zijn?
"Uiteraard. Ik hoop van harte dat er geen grote economische crisis volgt als we straks van corona af zijn. Maar als dat wel zo is dan willen wij er ook zijn voor onze leden. Er zijn standaard al mogelijkheden, daar waar nodig treden we graag in overleg om maatwerk te kunnen leveren. Dat doen we nu, maar ook straks. Datzelfde geldt uiteraard ook voor onze sponsoren en gedurende het afgelopen jaar hebben we op verschillende manieren contact met onze sponsoren gehouden, waarvan de bloemetjesactie (waarbij het bestuur iedere sponsor een bloemetje namens de club overhandigde) een van mijn favoriete activiteiten was."

Rakkiebal

Tot slot: waar ben je het meest trots op als je terugkijkt op het afgelopen jaar?
"Dat is toch wel echt op Rakkiebal, waardoor ook de allerjongste kinderen voortaan bij ons terecht kunnen voor een gedegen en goed doordacht voetbalprogramma. Zonder corona was dit denk ik niet van de grond gekomen. Nu ontstond door corona er een samenwerking met voetjebal, was er tijd voor en hebben we iets weten neer te zetten wat echt gaat blijven."

Delen

Lees meer over:
corona voorzitter

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!